Font del Raig

Antigament era una font on la gent hi anava sovint a buscar aigua, a rentar i s'hi feia de tant en tant algun aplec o festa. Per Pasqua o la tornaboda de la Festa Major. Després d'uns anys inaccessible, i gràcies a l'actuació d'un grup de veïns i veïnes del poble, l'indret torna a ser visitable. L'escola Heurom l'ha apadrinat.

La font del Raig està situada a l'est del nucli urbà de Perafita, enmig d'una fondalada ubicada entre l'escola o CEIP Heurom i unes granges.

S'accedeix a la font a través de diversos corriols que hi arriben tant per l'est com per l'oest, algun dels quals prové del nucli de cases que hi ha adossades a l'escola i altres del costat contrari. Tant si es baixa per un cantó com per l'altre, s'ha de baixar fins al punt més enclotat de la petita vall fins trobar la font, adossada a un marge i ubicada sota diversos grans plataners. La font està formada per un mur de maçoneria de pedra adossat a un marge i a l'interior del qual hi ha el dipòsit. Del mur en sobresurt al centre un brollador metàl·lic totalment cobert de molsa. L'espai que hi ha al davant queda delimitat amb blocs de pedra treballada que serveixen com a bancs, tot i que actualment es troben coberts de vegetació. Uns metres més avall seguint la direcció del rec es troba l'antic safareig públic, un safareig de grans dimensions i de planta quadrada delimitat amb pedra treballada. L'espai que envolta la font i el safareig és un espai humit i ombrívol a causa dels grans arbres que hi creixen, especialment plataners.

Observacions: Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter, la font supera el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

Carretera vella - 08589 Perafita - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 07.08.2018 | 10:13