Monòlit de Jaume Puig

El monòlit dedicat a Jaume Puig es troba ubicat en una petita zona jardinada a tocar de la carretera BP-4653 o passeig de Sant Agustí, a l’oest de la plaça Sant Antoni i al sud de la rectoria i l’església parroquial.

Es tracta d'un monòlit de forma rectangular clavat al terra i envoltat per arbustos. Conté una inscripció que pràcticament ocupa tota la seva cara principal, orientada a la carretera. Aquesta inscripció, picada a la roca i pintada de color terrós, està formada per l'escut de Perafita a la part superior i la llegenda “AL / NOSTRE COMPATRICI / JAUME PUIG / + XI – IX – MDCCXIV / GUERRA DE SUCCESSIÓ” ocupant la part central.

Jaume Puig i Beuló (s.XVII, Perafita- 1714, Barcelona) participà activament en els fets de principis del segle XVIII que desembocaren en la Guerra de Successió. Fou un del firmants, juntament amb els seus fills Francesc i Antoni Puig i Sorribes, del anomenat Pacte dels Vigatans (17 de maig de 1705), document que donava poders als Doctors Antoni Peguera i Domènec Parera, per tal d'arribar a un Tractat d'Aliança amb els anglesos, el Tractat de Gènova (20 de Juny, 1705) per anomenar Rei al jove Arxiduc d'Àustria, el futur Carles III de Catalunya.

El 1705, Jaume Puig prengue la Ciutat de Vic i va proclamar com a Rei a Carles III. El 1706 va rebre honors de noblesa.

L'11 de setembre de 1714 va morir combatent a la barricada de la plaça de Palau.

Davant la plaça de Sant Antoni - 08589 Perafita - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 07.08.2018 | 10:32

Imatges